Okoukejte triky mistrů grilu a grilujte jako profesionálové!

Grilování
Okoukejte triky mistrů grilu a grilujte jako profesionálové!

Grilovací sezóna ještě zdaleka není u konce. A když na to přijde, nemusí skončit nikdy.

Takže pokud jste letos ještě nezvládli uspořádat pořádnou grilovačku, neházejte flintu do žita. Prozradíme vám ty nejlepší triky, se kterými se stanete králem grilování a vaše párty bude vrcholem letní grilovací sezóny. Tak se připravte, jdeme na to!

Zásady správného grilování

Ať už nedáte dopustit na klasiku a grilujete na uhlí, nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu, je třeba držet se určitých zásad – chcete přeci, aby vám grilovací vybavení ještě několik sezón sloužilo!

Tip: Plynové, elektrické i kontaktní grily, návody, recepty i koření na grilování najdete na grilovani.cz.

  • Nepodceňte přípravu. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další grilovací potřeby. A hlavně si připravte dostatek paliva.
  • Udržujte v grilu vysokou teplotu. Jak chutná grilované maso nejlépe? Když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.
  • Čistota = půl zdraví. Vyčistěte rošt drátěným kartáček ještě dřív, než na gril položíte první pokrm. Po grilování rošt vyčistěte ještě jednou.
  • Kdo maže, ten jede. Tedy griluje. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští, samozřejmě) potřete rozpálený rošt. Správně naolejované rošty na grilování se do masa krásně otisknou.
  • Otáčejte, ale nepropichujte. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude tuhé a suché maso.
  • Tip: Pokud dáváte přednost nemasovým pokrmům, mrkněte na tipy na tu nejlepší grilovanou zeleninu.
  • Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.
  • Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.

Grilovaným pochoutkám zdar!