Tilápie – užitková ryba pro váš dům ?

Tilápie
Tilápie – užitková ryba pro váš dům ?

Ve světe je chov tilápií novým, ale silným trendem. Nahrazuje Pangasia. 1/3 celosvětově zkonzumovaných ryb je údajně Tilápius. V Evropě je Tilápius téměř neznámý. Ale již se to začíná měnit. Projektují se větší i menší sádky, především tam, kde je odpadní, nebo levné teplo.

Má hutnější maso, bez kostí, je chutnější, dobře se na něj váže koření. Tilápius je opět stejně jako Pangasius sladkovodní ryba. Snadno se chová. Výborně se rozmnožuje. Má vysoký přírůstek. Uvádí se, že 50 cm půl roku stará ryba váží i několik kilogramů. Správně chovaná ryba obsahuje omega3masné kyseliny. Je spíše tučnější, peče se, smaží se, zapéká se.

Tilápií je několik druhů. Chová se již od středověku. Nejčastěji Tilapie Nilská. V současné době je nedostatek Jeseterů a Sardinek. Svět se je naučil jíst. Nyní vstupuje do popředí Tilapie. Zvláště když lov ryb na moři je stále méně rentabilní.


Stále více celosvětově konzumovaných ryb je ze sádek. Nikoliv volně lovených. A trend jiný již asi nebude. Lidí přibývá, na polích se „pěstuje“ fotovoltaika, benzin, nafta a bioplyn,…potraviny budou stále žádanější. Ještě je otázka, čím jsou ryby krmeny. Třeba Francie zakázala výkrm masokostní moučkou. ( BSE – nemoc šílených krav). Ostatní země, tento zákaz nemají. Pokud máte vlastní chov ryb, víte, čím je krmíte. 

 

Tilapie Nilská.

 

Maso Tilapií je celkem výživné. Obsahuje - na 100g tilapie obsahuje 26g bílkovin a tuku 3g (slanina některá až 100g), dále pak obsahuje fosfor, niacin, selen, B12 a draslík.V některých dnešních novostavbách se již počítá s chovem tilapií. Takové samozásobitelství obyvatelstva. Nebo domácí rybí farma. 

 

Již jste ochutnali Tilapii ?

 

Autor:

Ing. Pavel Sýkora

Ing. Tomáš Macháček

 

Foto:

www.agrico.cz 

 

Zdroj:

www.akvaria-na-miru.cz

www.kodek.cz

 

Související články:

Bedýnky, zelenina pro rodiny